Veelgestelde vragen
Varen-in-Alkmaar.

Op deze pagina vind je de meest-gestelde vragen over het varen met Varen-in-Alkmaar. Lees het even door voor vertrek zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Staat jouw vraag er niet tussen neem dan even contact met ons op. Onze algemene voorwaarden, de kleine lettertjes, kun je hier vinden.

Algemeen

Op welke dagen en tijden kunnen we varen?

In het vaarseizoen —van mei tot en met september— kun je elke dag van de week een rondvaart maken. Wanneer je de rondvaart boekt, kun je zelf de gewenste starttijd bepalen. Naar wens varen we van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, maar over het algemeen worden de meeste trips gepland rond de lunch, aan het einde van de middag of rond het diner.

Waar stappen we op?

Onze vaste opstapplaats is midden in de oude centrum ter hoogte van Kowalski. Het adres is Luttik Oudorp 117. Het beste parkeer je in de Schelphoek-garage op de Korte Vondelstraat (+10 min lopen). Dichterbij parkeren kan ook, dan zet je ‘m in de Karperton op de Dijk. Alleen is dit niet zo’n fijne garage, en als ‘ie vol is dan moet je meteen een rondje om de hele binnenstad rijden.

Mogen we ook ergens anders op- of afstappen?

Tuurlijk, in overleg is het altijd mogelijk om een andere op- of afstapplaats te kiezen. In het hoogseizoen is wel de keuze wat beperkter omdat de stad dan vol ligt met bootjes, maar we vinden altijd wel een plekje om aan te meren.

Het Weer

Het wordt slecht weer! Gaan we eigenlijk wel varen?

In Alkmaar zijn veel lage bruggetjes. Met een overdekte boot kun je fijn heen en weer varen op het (saaie) Noordhollands Kanaal, maar ons lijkt dat niet zo leuk. Varen met slecht weer is dus niet mogelijk en daarom kan uw gereserveerde rondvaart kosteloos worden omgezet naar een nieuwe datum als er sprake is van zware regenval, storm of zwaar onweer. In de praktijk betekent dit meestal dat wij een dag van tevoren contact met u zullen zoeken als de weersvoorspellingen echt niet goed zijn.

Kans op een spatje regen of een buitje?

De vaart gaan dan gewoon door. We hebben altijd wel wat extra regenponcho’s en paraplus aan boord voor een onverwachtse bui. We kunnen ook even onder een boom óf bruggetje schuilen, of we maken een korte stop in een cafétje. We varen in ieder geval niet bij windkracht vijf en meer. Alles waait dan van tafel en in het water. We varen ook niet bij (zwaar) onweer —stel je voor dat de bliksem in onze BBQ inslaat— en als het KNMI een weeralarm voor onze regio heeft afgegeven. Voor verdere informatie betreffende annulering met betrekking tot het weer klik hier voor de Algemene Voorwaarden.

Gasten

Hoeveel mensen kunnen er mee?

We hanteren per vaart een minimumaantal van 6 gasten. Je mag uiteraard ook voor minder personen reserveren je dient dan echter wel voor 6 te betalen. Om het comfort op de boot te garanderen kiezen wij er voor om niet meer dan 12 personen aan boord te nemen. Meer kán wel maar dan heeft niet iedereen een plaatsje aan tafel en logistiek is het wat moeilijker om onder de lage bruggetjes door te varen. Wil je persé nog één of twee mensen meenemen? Dan kan dat op zich prima, we varen zelf ook met 14 of meer personen, maar houd er dan rekening mee dat niet iedereen op de bankjes aan tafel zit.

Slecht ter been?

Toegegeven, de boot is er niet volledig op ingericht, maar we kunnen altijd afspreken op een plek waar je redelijk eenvoudig en zonder verschil in hoogte kunt opstappen. Bijvoorbeeld vanaf de vlonder in de Turfmarkthaven naast Parkeergarage de Schelphoek. De boot is op zich best ruim en erg stabiel. Kijk voor de zekerheid even naar de foto’s van Cornelis, misschien geeft dat een beeld.

Kinderen aan boord?

Leuk! Het is veilig aan boord en we varen langzaam, maar het is altijd verstandig om ze een zwemvestje te geven, zeker als ze niet aan tafel zitten of als ze even willen spelen als we aangemeerd zijn. We hebben er twee en die nemen we graag mee. Laat dat ons vooraf even weten. Het is aan de ouders om de keuze te maken. We vragen ouders ook om goed op te letten dat kinderen hun handen binnenboord houden als we aanleggen of door een krap tunneltje moeten manoeuvreren.

Mag de hond mee?

De hond graag mee? We nemen met plezier een drinkbakje voor uw viervoeter mee. Geef dat wel vooraf even aan, dan nemen we tevens vers water meer. Van brokjes voor de viervoeter hebben we niet zo veel verstand, dus die kunt u het beste zelf even meenemen.

Rokers?!

Stop daar toch mee jòh! Nee hoor! Geen probleem! Onze antieke diesel kan er trouwens ook wat van als ‘ie nog een beetje koud is. Gebruik graag wel een asbak, de eendjes zijn gek op de filters die op het water blijven drijven.

Alleen de boot huren?

Helaas, we kunnen wel wat sleutelen aan het menu maar alleen de boot verhuren dat doen we niet. Ook leuk, maar daar zijn anderen veel beter in. Wij willen vooral dat u (en uw gezelschap) lekker geniet aan boord en uw ogen uitkijkt. Met de huurbootjes ben je vooral bezig om niet tegen een ander (of de kade) aan te varen en je weg door de stad te zoeken. Het is nogal stressvol als het druk is in de stad. Als je de boot, de route en de vaarregels niet goed kent en je ineens moet uitwijken voor een rondvaartboot of andere huurders dan is het zelf varen ineens niet zo leuk meer.

Ander menu? Picknicken of Barbecuen?

Mocht je liever een ander menu hebben, picknicken of zelf de BBQ willen gebruiken? Neem dan even contact met ons op. We helpen je graag want daar valt vast wel een mouw aan te passen! We zijn zelf ook verzot op picknicken en barbecuen en kennen de mooiste plekjes, in de stad of natuur om aan te leggen en te genieten!

Praktisch

Wat neem ik zelf mee aan boord?

Dat hangt een beetje van het weer af. Op het water is het altijd wat frisser, zeker als het waait, de zon onder is, of als we een open stuk water kruisen. Het beste kleed je je in laagjes en houd je —altijd!— rekening met de wind of een buitje. Als er kans is op een buitje dan is een plu of poncho een goed idee. Zijn de avonden fris dan is een dekentje ook slim. We nemen er altijd een aantal mee aan boord.

Schoenen met een hak raden we ten zeerste af. Dat gaat gewoon niet zo lekker samen met een boot. Of doe ze desnoods uit, blote voeten gaat prima op de houten vlonders.

Is het zonnig hou er dan rekening mee dat je huid op het water wat sneller kan verbranden dan normaal. Neem dus wat zonnebrand en een hoedje mee. Een zonnebril is ook een goed idee, als de zon laag staat dan kan hij best reflecteren in het water.

Wat is er aan boord aanwezig?

  • Voor het comfort hebben we altijd wat plaids mee voor als het iets frisser wordt. Slecht weer op komst? We hebben vaak wel een paar poncho’s mee voor nood. Paraplu’s kun je alleen gebruiken als het niet waait.
  • Er is bluetooth speakertje aanwezig die met iedere moderne telefoon te verbinden is. Uiteraard hoeft die niet gebruikt te worden. Maar mocht je zin hebben in een achtergrondmuziekje dan kan dat.
  • Voor de veiligheid hebben we een EHBO koffertje en wat reinigende doekjes en zeep. Er is geen toilet maar we kunnen altijd even kijken of we bij een cafe of restaurant kunnen stoppen.
  • Gaat u barbecueën op de boot? Wij zorgen dan voor de BBQ, houtskool, aanmaakblokjes, een schort en gereedschap. De BBQ zetten we op het voorsteven waar zat plek is.
  • We eten aan een ‘bier-tafel‘. Die staat in het midden van de boot. Na het eten behoefte aan een beetje ruimte om te bewegen? Dan ruimen we ‘m af en klappen we de tafel in. Simpel klusje.
  • De boot heeft scheepsverlichting maar we hebben ook altijd een zaklamp mee aan boord, Net als een paar kaarsjes, da’s wel zo gezellig.
  • We doen er alles aan om het comfort en de veiligheid zo goed mogelijk te organiseren. Heeft u speciale wensen of nog vragen, laat het ons dan even vooraf weten.

Waar is het toilet?

Helaas, Cornelis is geen super-yacht en we hebben geen toilet aan boord. We kunnen natuurlijk wel altijd even stoppen bij een café of eetgelegenheid. Laat het wel even tijdig weten aan de kapitein.

Overige vragen?

Mis je het antwoord op een andere vraag? Neem dan even contact met ons op.