Schaapje vangen met de Alkmaarse politie.

De winter is bijna voorbij en de boot ligt sinds een paar dagen weer in de gracht. Ik heb de meeste klusjes inmiddels wel af maar wil nog even kijken waarom de motor een klein beetje rookt. Omdat de wittige rook naar diesel ruikt, denk ik dat er ook diesel in de tank zit. Normaal varen we niet op diesel maar op GTL. Dat is een vloeibare brandstof gemaakt van aardgas. Omdat elektrisch varen (nog) onbetaalbaar is kiezen we voorlopig voor GTL, die verbrandt schoner dan conventionele diesel uit aardolie. Kortom minder zwarte rook (en uitstoot) uit ons 40-jaar oude dieselmotortje.

Misschien zat er nog een restje diesel in de tank maar hij zit weer vol met GTL. Ik besluit nog even een stukje te gaan varen om te zien of de rook minder wordt. Omdat het motortje best zuinig is kies ik ervoor om wat kilometers te maken en een stukje voorbij Molen de Viaan de Bergervaart in te varen. Het is maandagavond en nog best lekker warm buiten.

Wat kijk je nou?!

Aan het begin van de Bergervaart, ter hoogte van de golfbaan, loopt er een schaap los. Vreemd denk ik nog, want daar ligt ook het fietspad. De rest van de kudde staat aan de overkant en al snel wordt duidelijk dat het beest daarbij hoort. Een jongen loopt bij het schaap en vraagt zich net als ik af hoe het hier gekomen is. We spreken af dat ik even verder vaar om te kijken hoe het ook alweer met de bruggetjes zat.

Ik vaar een stukje door tot ik inderdaad een bruggetje tegenkom. Alleen is de brug pas ná een t-splitsing van de vaart, kortom als je het brugetje over bent, dan sta je nog steeds aan de overkant. Bovendien is het zo ver van de rest van de kudde dat ze vast niet deze weg genomen zal hebben.

Meekomen jij!

Ik vaar terug en we overleggen wat te doen. Ik leg de schuit aan op een plek waar een gasleiding ligt. Hier kan ik mooi tegen een damwand aanleggen en zou het beest zo kunnen instappen. Ik leg de (bier)tafel op de randen van de boot. Het schaap zou nu zo kunnen instappen. Ze nadert tot op een halve meter maar verder gaat ze niet. We proberen van alles maar ho maar. Ze is wel benaderbaar, je mag dichtbij komen en haar zelfs aaien. Ze is nog drijfnat van de zwempartij en heeft een paar mooie strepen van de modder op haar geschoren vacht.

De politie dan maar bellen? Het duurt even voordat motoragent Joost ons gevonden heeft. Vlak voordat hij arriveert, valt het beest bijna weer de plomp in als ze op de rand van de damwand gaat staan. Ze wil kennelijk zo dicht mogelijk bij de kudde zijn die aan de overkant staat. Een langsfietsende mevrouw sluit zich bij ons aan. Ongelofelijk maar de agent heeft een soort lasso in zijn motoruitrusting zitten. We proberen het beest een paar keer te pakken te krijgen. Proberen ja. Ze smeert ‘m telkens. En ze is ook zo laag dat ze altijd wel een manier vindt om ergens tussendoor te glippen.

Cruise naar de overkant van de vaart.

Ik loop snel even terug naar de boot en pak de houten vaarboom. Met onze nieuwe aanwinst gaat het al een stuk beter. Uiteindelijk drijven we haar naar een stuk riet en krijgen we haar te pakken. Omdat we bang zijn dat de lasso kan knellen, tillen we het schaap op en zetten we haar in de boot. Moeilijk doet ze verder eigenlijk niet en eenmaal in de schuit laten we haar gewoon los.

Ik wil haar niet bang maken en laat de motor maar uit. Met de vaarboom dan maar. De rest van de kudde staat ons al op te wachten. Na een paar minuten zijn we aan de overkant van de vaart en tillen we met z’n drieën het beestje op de kant. Ze gaat meteen over tot de orde van de dag; grazen.

Weer bij haar vrienden.

Ik zet de agent en de jongen weer af en vaar terug naar de stad. De motor pruttelt lekker en is gestopt met roken.

Net als deze wollige dame ook een keer meevaren? Varen-in-Alkmaar is een lokaal initiatief om inwoners en haar gasten te laten genieten van de mooie oude stad, én het omliggende boerenland en polderlandschap. Samen met het leuke Alkmaarse eettentje Kowalski, verzorgen we vaartochten mét eten op onze oude geklonken tuindersschuit. Klik hier voor meer informatie.

Meer Varen-in-Alkmaar artikelen:

Varen-in-Alkmaar is een lokaal initiatief om inwoners en haar gasten te laten genieten van de mooie oude stad, én het omliggende boerenland en polderlandschap. Samen met het leuke Alkmaarse eettentje Kowalski, verzorgen we vaartochten mét eten —op een oude geklonken tuindersschuit— in en rondom het mooie Alkmaar.