Over óns, Cornelis én
Varen-in-Alkmaar.

Tja, wat doe je als je een stoere schuit hebt en gek bent op varen in de grachten van Alkmaarse binnenstad en de polders rondom de stad? Nog meer mensen laten genieten van al dat moois! En wat is nou leuker om dat te doen terwijl je met je vrienden of familie geniet van een heerlijke maaltijd. 

Cornelis Drebbel (1572-1633), de

Alkmaarse uitvinder van de duikboot.

Iedereen laten genieten van de mooie stad en omgeving.

Varen-in-Alkmaar is een lokaal initiatief om inwoners en haar gasten te laten genieten van de mooie oude stad, én het omliggende boerenland en polderlandschap. Samen met het leuke Alkmaarse eettentje Kowalski, verzorgen we vaartochten mét eten —op onze oude geklonken tuindersschuit— in en rondom het mooie Alkmaar.

Varen in Alkmaar met vrienden en BBQ.
Varen in Alkmaar met vrienden en BBQ.

Varen-in-Alkmaar begon nadat een van de eigenaren van ‘Akkerschuit Cornelis’ —Sander— feestjes voor familie en vrienden organiseerde op hun bijna 90 jaar oude schuit. Ondanks dat de meeste van zijn gasten Alkmaar goed kennen, is het toch anders als je lekker op een schuit zit en de stad langzaam aan je voorbij ziet glijden. De stad is echt op z’n mooist vanaf het water.

Alhoewel de meesten van zijn vrienden de binnenstad goed kennen, wist eigenlijk niemand hoe mooi groen de Alkmaarse wijken en parken vanaf het water zijn. Laat staan de weidse polderlandschappen die Alkmaar omringen. Op zomerse dagen is het meestal vaste prik; een volle koelbox en wat houtskool gaan mee aan boord om de ‘vaar-expeditie’ nog leuker te maken. Al varend, of aangemeerd op een rustig plekje, eten en drinken we dan wat en genieten we van het eten en de stad & natuur.

Hoe het begon, en waarom heet de schuit 'Cornelis'?

Tja – begin was eigenlijk niet zo heel erg leuk. In het kort; we kochten de schuit met z’n drieën met het idee elkaar wat vaker te zien en te kunnen genieten van de Alkmaarse grachten. We wisten dat de schuit wel wat onderhoud nodig had, hij was immer al bijna een eeuw oud. Echter, tijdens mijn vakantie naar Japan is de boot op onverklaarbare wijze gezonken in de gracht. Teveel regen? Een lekje ergens? Geen idee.

Stadswerk072 heeft de schuit direct uit de gracht gevist en daarna begon een lang proces van restaureren. Alles is uit de kast gehaald om de schuit in ere te herstellen. De romp werd voor een groot deel vervangen. En waar klinknagels zaten, zijn deze weer teruggeplaatst.

Omdat de uitvinder van de duikboot, Cornelis Drebbel, uit Alkmaar komt en geboren is aan een grachtje waar we altijd langs varen hebben we de schuit naar hem vernoemd. Én een beetje naar mijn vader. Want die heeft ons heel veel geholpen tijdens de anderhalf jaar lange kluspartij.

Fast forward naar nu; de schuit is helemaal klaar en wat is nou leuker dan hem te gebruiken om onze gasten te laten ervaren hoe mooi de stad is onder het genot van super-lekker eten!

Vragen of reserveren?

Nog vragen? Checken of een datum beschikbaar is? Of direct boeken? U kunt altijd contact met ons opnemen via de onderstaande kanalen. De antwoorden op de meest-gestelde vragen kunt u ook op onze website vinden, klik dan hier.

Contact

Opstapadres -!-

Kowalski Comfortstore

Luttik Oudorp 117

1811 MV Alkmaar

www.koffiekowalski.nl

Contact

e-mail naar de Kapitein

Openingstijden

Ma tm Do: 17:00 — 22:00

Vr tm Zo: 12:00 — 22:00

Instagram + Skype