Natuurvriendelijke oevers monitoren.

Varen-in-Alkmaar gaat helpen de natuurvriendelijke oevers in de omgeving van Alkmaar te monitoren. Al 6 jaar werkt het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) aan biodiversiteitsmonitoring van natuurvriendelijke oevers. Na een eerste proefjaar in 2013 met professionals, is het project sinds 2014 met vrijwilligers uitgevoerd en komend jaar wij zijn daar één van.

Het HHNK vindt het belangrijk om burgers te betrekken bij het werk van het Waterschap en ze werven en leiden de vrijwilligers voor dit onderzoek op. Vorig jaar hebben er 49 mensen meegewerkt aan de monitoring. Samen hebben ze 21 oevers in onze provincie gemonitord en maar liefst 2.122 waarnemingen gedaan. Al deze flora- en faunagegevens geven inzicht in de ontwikkelingen van de verschillende oevers.

Omdat we veel in de omgeving varen en begaan zijn met de lokale flora- en fauna, maar ook omdat het gewoon leuk is om buiten te zijn, je mouwen op te stropen en er nog wat van te leren ook, doen we mee. In de komende maanden gaan we, gewapend met een groot schepnet en diverse zoekkaarten en determinatiesleutels, en samen met een aantal andere vrijwilligers, een stuk oever in de Bergermeer in de gaten houden.

Als onderzoeker bekijk en tel je alle aanwezige planten en dieren in het water en op de oever. Het hoogheemraadschap gebruikt de gegevens om het beheer van de oevers (nog) geschikter te maken voor de natuur. Dat draagt weer positief bij aan de kwaliteit van het oppervlaktewater. En daar worden we allemaal blij van! Meer weten?: link.

De mooiste oevers een zien vanaf het water? Varen-in-Alkmaar is een lokaal initiatief om inwoners en haar gasten te laten genieten van de mooie oude stad, én het omliggende boerenland en polderlandschap. Samen met het leuke Alkmaarse eettentje Kowalski, verzorgen we vaartochten mét eten op onze oude geklonken tuindersschuit. Klik hier voor meer informatie.

Meer Varen-in-Alkmaar artikelen:

Varen-in-Alkmaar is een lokaal initiatief om inwoners en haar gasten te laten genieten van de mooie oude stad, én het omliggende boerenland en polderlandschap. Samen met het leuke Alkmaarse eettentje Kowalski, verzorgen we vaartochten mét eten —op een oude geklonken tuindersschuit— in en rondom het mooie Alkmaar.